Hvad er Vitamind?

VitaMind samler både fagpersoner, pårørende og borgere i ét netværk.
Et netværk der faciliterer og formidler indhold, der understøtter borgere i egenmestring.

Et fælles netværk med et fælles mål

Med VitaMind kan alle hjælpe til – alle kan være en potentiel ressourceperson for en borger.
Det er brugerne, der skaber indholdet og det er brugerne der deler det med hinanden. VitaMind inddrager både fagpersoner, borgere, pårørende og frivillige i et og samme netværk.
Alle kan agere ressourceperson for borgeren i et omfang, der giver  mening.
Dette sparer både tid og penge og styrker indsatsen.
Jo flere brugere på platformen, desto flere personer arbejder sammen om det samme mål: at understøtte og styrke udviklingen hos den enkelte borger.


Egenmestring, rehabilitering og udvilking

VitaMind er til for at understøtte den enkelte borger i egenmestring, rehabilitering og udvikling.
Spillene fokuserer både på den kognitive og fysiske træning. De træner relevante funktioner og områder af hjernen som eksempel hukommelse, problemløsning, reaktion, fleksibilitet og omstilling samt balance og koordinationsevnen.
Kalenderen hjælper til støtte og struktur i hverdagen for borgeren og hjælper til med planlægningen og opfølgningen af borgerens mål og delmål.
Billeder og videoopkald styrker kontakten med de pårørende, ligesom den styrker kommunikationen og kontakten med fagpersonerne.
Videoerne er lettilgængelige og produceret af alle VitaMinds brugere. VitaMind gør det nemt for fagpersoner at producere og distribuere relevante videoer til borgerne.


Et samarbejde mellem det offentlige og det private

VitaMind er resultatet af et offenligt-privat innovationsprojekt mellem Applikator, Nordfyns Kommune, OK-Fonden, VIA University College Aarhus, Colab Rehab & Recovery og SDU støtte af Syddansk Vækstforum og EU’s regionalfond.
Fra behovsafdækning til udvikling, implementering og
drift – gennem alle projektets faser har projekts samarbejdspartnere
biddraget med værdifuld viden, erfaring og indsigt, der alt sammen har gjort VitaMind til hvad det er.

En app med mange funktioner

VitaMind rummer mange forskellige typer af funktioner, der alle kan være relevante for borgeren på hver deres måde.
Hver borger har nemlig sin egen individuelle profil, som er tilpasset ham eller hende.

Billeder og videoer kan understøtte daglige aktiviteter samt vække gode minder og følelser.
Spillene er gode for den kognitive træning, og kalenderen skaber struktur.
Videoopkald er gode til samtaler mellem borger og fagpersoner – og bringer borgeren tættere på sine pårørende.

Funktionerne er mange, og der bliver løbende tilføjet flere.

Både den kognitive og fysiske træning er væsentlige dele af VitaMind.
Spillene træner relevante funktioner og områder af hjernen som eksempel hukommelse, problemløsning, reaktion, fleksibilitet og omstilling samt balance og koordinationsevnen. Spillene er velkendte og sjove spil, der kan spilles enten med eller mod andre. VitaMIind gør det også muligt for alle at dele spil med hinanden – eksempelvis en pårørende der deler et vendespil med en borger.
VitaMind gemmer resultaterne, så det altid er muligt at holde øje med det personlige træningsforløb for hver enkelt borger.

Videogalleriet giver borgerne nem og hurtigt adgang til vedkommende og relevante videoer. Det kan eksempelvis være videoer, der understøtter borgeren i egenmestring.
Vejledningsvideoer der forklarer og gennemgår situationer og træningsvideoer – eller måske beroligende videoer, der får borgerne til at slappe af og virker aflendede.
Biblioteket af videoer udvides hele tiden af VitaMinds brugere, der nemt kan optage og uploade videoer med appen på enten deres telefon eller tablet.

Med billedgalleriet kan borgerne hurtigt og nemt se og bladre deres yndlingsbilleder igennem. Borgerne får deres egne billeder lagt på VitaMind i overskuelige mapper og menuer.
Borgerne kan bladre gennem billederne manuelt, men kan også sætte dem til at afspille automatisk.
Billeder kan deles med pårørende ligesom pårørende kan sende og dele deres billeder med borgeren vi VitaMind.

Kalenderen giver borgeren støtte og struktur i hverdagen. Den er overskuelig og kan tilpasses den enkeltes behov. Kalenderen rummer flere visninger og det kan bestemmes for den enkelte borger hvilken visning han eller hun skal have. Skal det eksempelvis være månedsvisning eller dagsvisning – eller måske begge dele? Eller måske kun den næste aktivitet.
Kalenderen sørger selvfølgelig for at påminde borgeren om kommende begivenheder og aktiviteter. Borgeren kan selv udfylde sin kalender og dele den med andre. Ligesom andre brugere kan dele begivenheder med borgeren i hans eller hendes kalender.

Videoopkald hjælper både til at holde kontakten vedlige med pårørende såvel som fagpersoner. Funktion er overskuelig og nem at bruge.

Videoopkald kan spare besøg, der kommer både borger og fagpersonen. For borgerens vedkommende slipper han eller hun for evt. stress i forbindelse med besøg eller transport til møde. Alt kan klares fra hjemmets fire vægge og medarbejderen kan nå at holde kontakten ved lige med flere borgere på langt kortere tid.